Tényleg az esküvőnk napján csaltál meg?

bride.jpg

Móni nem szólt, nem hisztizett. Csak hangtalanul várt és titkon bízott benne, hogy mindaz, amit most lát, egy rossz álom csupán. Mert mindez nem lehet valóság. Mert az ő párja más. Mert az ő párja sosem tenné ezt vele – reménytelenül győzködte saját magát. 

Történt ugyanis, hogy éjfél előtt – a nagy esküvői táncolásban kifáradva – kisétált a szálloda egyik eldugott teraszára.  A hónapok óta tartó esküvői pörgés miatt már egyáltalán nem vágyott társaságra, csak egy csendes kis helyre, ahol egyedül lehet. Tudta, ez a percekig tartó boldogság nem tarthat sokáig; hamarosan vissza kell mennie a násznéphez. Hisz’ ez az ő nagy napja, ez az ő nagy napjuk. Túl voltak a lagzi jelentős részén, már csak az éjféli dínom-dánom maradt hátra. Tudta, hogy megnyugodhatna végre, de egyszerűen képtelen volt rá. Továbbra is ingerült volt és feszült. Miközben igyekezett megfejteni a szorongása pontos okát, egy, a könnyeit törölgető lányra lett figyelmes. És arra, amint az ő vőlegénye – helyesebben már férje –  épp odalép ehhez a gyönyörű nőhöz. 

 – Segíthetek? Nem tudtalak, nem észrevenni. Valami baj van? – kérdezte az újdonsült férj, aki mióta megérkezett a reptérről a szállodába, szinte le sem vette róla a tekintetét. Még Móni, a menyasszonya sem tartotta vissza ezektől a viszonzatlanul maradó, perzselő pillantásoktól.

 – Nem sírok, csak bánt a cigarettafüst, attól könnyezem – dúdolta halkan az ismeretlen szépség a teremből kiszűrődő dallamot, amit a terasz akusztikája kellemesen felerősített. A rögtönzött zenés előadás mindkettőjük arcára mosoly csalt.

 – Te mit keresel itt? Nem a násznéppel kellene lenned és durván táncoltatnod az újdonsült anyósod?

 – Kösz, hogy emlékeztetsz rá, már majdnem elfelejtettem a kötelességem.
Kijöttem, mert… mert látni akartalak. Ide kellett jönnöm. Mióta tegnap megláttalak, csak arra tudok gondolni, hogy meg akarlak érinteni.  És ahogy ezt kimondta, lágyan végig simította a bájos arcot, letörölve a könnycseppeket.

 – Azt hiszem, inkább sétálok egyet a kertben - törte meg a lágy simogatás csendjét a nő, majd elindult a rejtett kis zugokkal teli, görbe sétányon.

 – Nem akarok visszamenni. Veled akarok lenni – szólt utána a férfi, erős, ellenvéleményt nem tűrő hangon. – És nem, az sem érdekel, ha egy utolsó szar alaknak gondolsz, de… akarlak. Annyi  mindenkiről és mindenről lemondtam már… 

Móni továbbra is csak állt a láthatatlanná tevő bokor árnyékában, nézte férje távolodó sziluettjét. Tombolni és üvölteni akart, de egyetlen hang sem jött ki a torkán; kővé, szoborrá dermedt. Hogy a férje és egy másik nő… egyszerűen nem akart hinni sem a szemének, sem a fülének. Arcát a tenyerébe temetve zokogni, teljes testében remegni kezdett. Fogalma sem volt, mennyi idő után, ismét ismerős férfihangokra, köztük az ő hűtlen férje baritonjára lett figyelmes.

 – Haver, nem gondoltam volna, hogy megnyered ezt a fogadást is! És azt, hogy ilyen könnyedén, szinte rekordidő alatt megdugsz valakit, még mielőtt éjfélt üt az óra. Te tényleg szakértője vagy a női nemnek. Ezt a hőstettet a többiek is értékelni fogják!

Egy sziréna zaja végre kibillentette Mónit a könyörtelen álomból. A máskor idegesítő riasztással most egy életre barátságot kötött.  Izzadtan, könnyes szemekkel ült fel az ágyban, miközben szakértő szemmel vizslatta a mellette békésen alvó férfit, akitől egy perccel ezelőttig még válni készült.  Amikor még azt hitte, hogy… De nem is fejezte be, inkább elhessegette a gondolatait. Mert tudta, hogy elérkezett a nap.

A nap, amikor ki fogja mondani a boldogító igent.